Ενημέρωση για τη Μηνιγγιτιδοκοκκική Νόσο
Ο Πρόεδρος του Τμήματος, ύστερα από ενημέρωση που είχε από τον κ. Πρύτανη και την αρμόδια Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας & Πολιτισμού καθώς και από την επικοινωνία του με τη γιατρό εργασίας του Πανεπιστημίου, ενημερώνει για τα εξής:
Το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου μεταδίδεται μετά από στενή και παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα. Σε αυτήν την περίπτωση άτομα τα οποία διαμένουν στο ίδιο σπίτι ή έχουν έρθει σε άμεση επαφή με εκκρίσεις του πάσχοντα (σάλιο, ρινοφαρυγγικές) θα πρέπει να λάβουν αντιμικροβιακή αγωγή ως προφύλαξη.
Το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, γι’ αυτό δεν απαιτείται η εφαρμογή ειδικών μέτρων απολύμανσης και το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων για την πρόληψη μετάδοσης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Η απολύμανση που έγινε στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, ήταν καθ’ υπερβολή και για ψυχολογικούς λόγους. Επίσης, για καθαρά και μόνο ψυχολογικούς λόγους ακυρώθηκαν οι εξετάσεις εχθές και σήμερα στο συγκεκριμένο Τμήμα μόνο.
Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, ωστόσο συστήνεται αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, ατομική υγιεινή (καλό πλύσιμο χεριών), να μη χρησιμοποιούνται χρησιμοποιημένα από άλλους σκεύη (π.χ. ποτήρια, πιάτα).
Παράγοντες κινδύνου για νόσηση είναι το κάπνισμα, η πρόσφατη νόσηση από ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, η πρόσφατη κατανάλωση αντιβιοτικών, ανοσολογικά ελλείμματα, το γενετικό υπόστρωμα του ατόμου, η ηλικία (βρέφη ηλικίας μικρότερης του έτους, έφηβοι και νεαροί ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης), η πρόσφατη αλλαγή περιβάλλοντος διαβίωσης, κλπ. Να σημειωθεί ότι μετά από έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό, μειωμένο επίπεδο συνείδησης, κεφαλαλγία, δυσκαμψία αυχένα, εξάνθημα, φωτοφοβία) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε νοσοκομείο.
Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα (https://eody.gov.gr/disease/vaktiriaki-miniggitida/)
Ετικέτες: Ανακοινώσεις