Τμήμα Γεωλογίας
  • Μελέτη Λίθινων Εργαλείων Αστυπάλαιας
    Αρχαιογεωλογία: Μελέτη Λίθινων Εργαλείων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού
  • Ερευνητικά Προγράμματα
    2020-2023: 1o Τμήμα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Π.Π. σε Ερευνητικά Προγράμματα
  • Φυσικοί Κίνδυνοι
    Εκτίμηση Φυσικών Κινδύνων και Απομείωση των Επιπτώσεών τους
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών Τμήματος
    Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών του Τμήματος
  • Εργαστήριο Μικροσκοπίας
    Άρτια Εξοπλισμένα Εργαστήρια
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών του Τμήματος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας
    Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών του Τμήματος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών στην Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ
    Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών στην Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών Τμήματος Γεωλογίας
    Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών του Τμήματος
  • Βάση Κατολισθήσεων Ελλάδας
  • Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα
    Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα
  • Τηλεπισκόπηση: Παρακολούθηση Πιθανά Επικίνδυνων Μετακινήσεων σε Τεχνικά Έργα
    Τηλεπισκόπηση: Παρακολούθηση Πιθανά Επικίνδυνων Μετακινήσεων σε Τεχνικά Έργα
  • Patras Science Festival 2018
    Διασύνδεση με την Κοινωνία: Patras Science Festival 2018
  • ERASMUS+ Διεθνής Κινητικότητα: Brunei Darussalam
    ERASMUS+ Διεθνής Κινητικότητα
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Πετρογραφίας
    Πετρογραφία: Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών
  • Κτήριο Τμήματος Γεωλογίας Π.Π.
    Σύγχρονες Κτηριακές Εγκαταστάσεις
  • Τηλεπισκόπηση: Καταγραφή Γεωλογικών Εργασιών με Χρήση UAV
    Τηλεπισκόπηση: Καταγραφή Γεωλογικών Εργασιών με Χρήση UAV
  • Αρχαιογεωφυσική - Γεωραντάρ
    Αρχαιογεωφυσική: Εντοπισμός και Χαρτογράφιση Θαμμένων Αρχαιοτήτων
  • Παλαιοντολογία: Συλλογή Απολιθωματοφόρων Δειγμάτων
    Παλαιοντολογία: Συλλογή Απολιθωματοφόρων Δειγμάτων
  • Σεισμολογία - Παρακολούθηση Σεισμικότητας
    Σεισμολογία: Συνεχής Παρακολούθηση και Μελέτη της Σεισμικότητας του Ελλαδικού Χώρου
  • Ηλεκτρονική Μικροσκοπία: Σκελετικά Υπολείμματα Υδρόβιων Φυτών (Διάτομα) σε Πέτρωμα
    Ηλεκτρονική Μικροσκοπία: Σκελετικά Υπολείμματα Υδρόβιων Φυτών (Διάτομα) σε Πέτρωμα
  • Θαλάσσια Γεωλογία και Γεωφυσική
    Θαλάσσια Γεωλογία και Γεωφυσική: Επίσκεψη Φοιτητών στο Ω/Κ Αιγαίο
  • Τεχνική Γεωλογία: Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών σε Μεγάλο Τεχνικό Έργο
    Τεχνική Γεωλογία: Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών σε Μεγάλο Τεχνικό Έργο
  • Τα Σχολεία Πηγαίνουν Πανεπιστήμιο
    Διασύνδεση με την Κοινωνία: Δράση Τα Σχολεία Πηγαίνουν Πανεπιστήμιο

Κατεύθυνση: Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωλογία

Η κατεύθυνση της Εφαρμοσμένης και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας καλύπτει την προστασία του περιβάλλοντος σχετικά με την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των υδατικών πόρων και την εκτέλεση των τεχνικών έργων (αντικείμενα Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας) καθώς τη μελέτη της σεισμοτεκτονικής - σεισμικής επικινδυνότητας του ελλαδικού χώρου και των μακροσεισμικών αποτελεσμάτων (αντικείμενα Σεισμολογίας και Γεωφυσικής).

Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει αξιόλογη επιστημονική δραστηριότητα με τη συμμετοχή σε σειρά έργων υποδομής όπως: ύδρευσης, δημιουργίας χώρων απόθεσης απορριμμάτων, διάθεσης τοξικών αποβλήτων και αποκατάστασης του τοπίου, ευστάθειας των πρανών σε φράγματα και έργα οδοποιίας, μελέτης των κατολισθήσεων, διαβρώσεων και πλυμμηρών, μελέτης των συνθηκών θεμελίωσης και των σεισμολογικών παραμέτρων οικιστικών περιοχών (μικροζωνικές μελέτες) και διερεύνησης αρχαιολογικών χώρων με μη καταστροφικές μεθόδους (γεωλογικές και γεωφυσικές).

Με βάση τα παραπάνω πιστεύεται ότι η Ειδίκευση αυτή μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά σε επιστήμονες των θετικών επιστημών και μηχανικούς που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε σχέση με την κατασκευή έργων, το σχεδιασμό χρήσεων γης, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και τις σεισμοτεκτονικές διεργασίες.

Αναλυτικότερα τα «Τεχνικά έργα» και «υδατικοί πόροι – υπόγεια νερά» αποτελούν τα κύρια αντικείμενα εμβάθυνσης ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιβαλλοντική τους διάσταση. Το αντικείμενο «γεωλογικά καταστροφικά φαινόμενα» εξετάζεται από πλευράς επικινδυνότητας, πρόληψης και κυρίως επιπτώσεων στα κύρια αντικείμενα.

Στα «τεχνικά έργα» περιλαμβάνονται όλα τα συγκοινωνιακά (δρόμοι, σήραγγες, γέφυρες, επιχώματα, πρανή κ.λπ.), λιμενικά, υδραυλικά (φράγματα, λιμνοδεξαμενές), Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) καθώς επίσης ο αστικός και περιφερειακός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης. Αναλύονται οι σύγχρονες μεθοδολογίες και τεχνικές ασφαλούς σχεδιασμού και κατασκευής με βασική παράμετρο τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Γίνεται συστηματική άσκηση στις σύγχρονες τεχνολογίες με χρήση ειδικού εργαστηριακού και επιτόπου εξοπλισμού και συστημάτων παρακολούθησης (monitoring) ενώ δίνεται έμφαση στα «τεχνικογεωλογικά – γεωτεχνικά κριτήρια» τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα των έργων αυτών. Αναλύεται επίσης η επίδραση των «γεωλογικών καταστροφικών φαινομένων» (σεισμοί, κατολισθήσεις, διαβρωτικές – αποσαθρωτικές διεργασίες, πλημμύρες), στο σχεδιασμό των τεχνικών έργων με έμφαση στη διαστασιολόγηση μέτρων πρόληψης – αντιμετώπισής τους και κύρια παράμετρο την περιβαλλοντική τους συμβατότητα.

Στους «υδατικούς πόρους – υπόγεια νερά» αναλύονται οι μεθοδολογίες και τεχνικές διερεύνησης αποθεμάτων και ορθολογικής εκμετάλλευσης και διαχείρισής τους. Έμφαση δίνεται στους παράγοντες ρύπανσης – μόλυνσης και γενικότερης υποβάθμισης της ποιότητας των υπόγειων νερών καθώς και τις τεχνικές πρόληψης και αποκατάστασης – απορρύπανσης. Εξετάζονται ακόμη οι διεργασίες από περιβαλλοντικές επιδράσεις διαφόρων πηγών ρύπανσης (αστικές, βιομηχανικές, γεωργικές κ.λπ.) οι οποίες έχουν σαν κύριο αποδέκτη τα υπόγεια νερά και δίνεται έμφαση στα κριτήρια και τις στρατηγικές επιλογής των θέσεων διάθεσης απορριμμάτων και αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.).

Συμπληρωματικά αναλύονται σύγχρονες τεχνικές αποτύπωσης, καταγραφής και επεξεργασίας – ανάλυσης δεδομένων (πηγές ρύπανσης, μετανάστευση – κίνηση ρυπαντών στο έδαφος, ζωνοποίηση καταλληλότητας χρήσεων και κρισίμων παραμέτρων σχεδιασμού σε χάρτες, θεματικές χαρτογραφήσεις στα πλαίσια της μελέτης – κατασκευής τεχνικών έργων κ.λπ.) με τη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων αποτύπωσης και διαχείρισης (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών – G.I.S. κ.λπ.). Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει προς τεχνολογίες αιχμής όπως οι υδρογονάνθρακες , τα σεισμικά σενάρια και η γεωφυσική έρευνα τεχνικών έργων.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από πέντε (5) μαθήματα υποχρεωτικά που αποτελούν το βασικό κορμό εξειδίκευσης της κατεύθυνσης τα οποία εστιάζουν στα κύρια αντικείμενα εμβάθυνσης. Συμπληρωματικά, διδάσκονται έξι (6) μαθήματα επιλογής τα οποία καλύπτουν υποβοηθητικά, συναφή με τα κύρια αντικείμενα θέματα, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται σε επίπεδο συνεχούς βελτίωσης και εξέλιξης λόγω του καθαρά εφαρμοσμένου χαρακτήρα τους και της άμεσης εξάρτησής τους από τα ηλεκτρονικά μέσα. Από τα μαθήματα επιλογής, επιλέγονται τα τρία (3).

Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Υδροφορία των γεωλογικών σχηματισμών

Εφαρμογές της Τεχνικής Γεωλογίας στα έργα υποδομής

Φυσικές καταστροφές και Περιβάλλον

Εφαρμογές της Τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Συστημάτων και Πληροφοριών (ΓΣΠ) στην Εφαρμοσμένη - Περιβαλλοντική Γεωλογία

Γεωφυσική στα Τεχνικά Έργα και τους υδατικούς πόρους

Β' ΕΞΑΜΗΝΟ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διπλωματική Εργασία Ι (Έναρξη)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

 Γεωυδροχημικές διεργασίες - Ποιότητα νερών
 Γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες - Ενόργανη παρακολούθηση
Ειδικές Σεισμολογικές Εφαρμογές
Εργασίες πεδίου με χρήση mobile GIS, GNSS (GPS) και UAV-USV

Γ' (& Δ') ΕΞΑΜΗΝΟ

Διατριβή Ειδίκευσης

Κατεύθυνση: Ορυκτές Πρώτες Ύλες & Περιβάλλον

Στόχοι της Κατεύθυνσης

Η βιοµηχανία εκµετάλλευσης των ΟρυκτώνΠρώτων Υλών καλείται να καλύψει δυο βασικές ανάγκες της κοινωνίας. Πρέπεινα προµηθεύσει τα αναγκαία µεταλλικά, βιοµηχανικά και ενεργειακά ορυκτά στις απαιτούµενες ποσότητες και προδιαγραφές και πρέπει επίσης να πετύχει την παραγωγή αυτών των πόρων µε την απολύτως ελάχιστη επίδραση στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Υπάρχει και στη χώρα µας η διαρκώς αυξανόµενη ανάγκη για την ανεύρεση και εκµετάλλευση νέων Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Η δυνατότητα όµως ανεύρεσης, αξιολόγησης, εξόρυξης και κατεργασίας νέων Ορυκτών Πρώτων Υλών εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την περιβαλλοντική αποδοχή, αφού υπάρχει αυξανόµενη ανησυχία στους πολίτες της για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκµετάλλευση και την κατεργασία των Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Η σειρά των µαθηµάτων και της Διπλωµατικής Εργασίας, που προσφέρονται σε αυτήν την κατεύθυνση, στοχεύουν στην παροχή των απαραίτητων γνώσεων που θα επιτρέψουν στον ειδικευµένο:

α) Να αντιµετωπίσει τα προβλήµατα που δηµιουργούνται από την εκµετάλλευση του ορυκτού πλούτου κατά τρόπο που να ελαχιστοποιείται η επίδραση στο περιβάλλον, η εκµετάλλευση να επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της χώρας και συγχρόνως να κατοχυρώνεται η δυνατότητα των µελλοντικών γενιών να αντιµετωπίσουν τις δικές τους ανάγκες σε Ορυκτές Πρώτες Ύλες

β) Να βελτιώσει τη δυνατότητα επικοινωνίας του µε άλλους ειδικούς επιστήµονες που ασχολούνται µε το σχεδιασµό και την κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη αστικών και µη περιοχών, αλλά και να βελτιώσει την ικανότητα του να ενηµερώνει υπεύθυνα αυτούς που λαµβάνουν πολιτικές ή επιχειρηµατικές αποφάσεις για την προστασία ή την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κατά τρόπο που η γεωεπιστηµονική προσέγγιση να αποτελεί αναπόσπαστο µέρος του οικονοµικού σχεδιασµού και των διαδικασιών ανάπτυξης

γ) Να βελτιώσει τις ικανότητες του στο να προσφέρει την απαιτούμενη ενημέρωση στον πολίτη για τις φυσικές συνθήκες, τα αίτια και τα αποτελέσματα των φυσικοχημικών διεργασιών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης και να μεγιστοποιηθεί το ενδιαφέρον του για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Διάρθρωση Μαθημάτων

Στην κατεύθυνση αυτή το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 υποχρεωτικά μαθήματα και ένα μάθημα επιλογής στο 1 ο εξάμηνο σπουδών.

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Ηφαιστειακός Κίνδυνος

Ενόργανες Μέθοδοι Ορυκτολογικής Ανάλυσης

Περιβαλλοντική Γεωχημεία (Βιογεωχημεία-Χημική Ωκεανογραφία)

Άργιλοι και Περιβάλλον

Χρήσεις Ορυκτών Πρώτων Υλών για την Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Προβλημάτων

Χημεία της Ατμόσφαιρας

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη

 

Αποκατάσταση Τοπίου και Περιβάλλοντος

 

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από την Εκμετάλλευση Ορυκτών Πρώτων Υλών

 

Επιπτώσεις του Περιβάλλοντος στους Δομικούς Λίθους των Σύγχρονων Κατασκευών και των Αρχαίων Μνημείων

 

Γ’& Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διατριβή Ειδίκευσης

 


Κατεύθυνση: Περιβαλλοντική και Θαλάσσια Γεωχημεία

Στόχοι της Κατεύθυνσης

Οι γεωχημικές και βιογεωχημικέςδιεργασίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά και τύχη των ρύπων που φθάνουν στο περιβάλλον. Επομένως, για την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη η λεπτομερής γνώση των γεωχημικών και βιογεωχημικών διεργασιών που πραγματοποιούνται στα ειδικότερα περιβάλλοντα π.χ. εδάφη, λίμνες, ποτάμια, θαλάσσιο περιβάλλον. Γιαυτό κρίνεται απαραίτητη η εκπαίδευση νέων επιστημόνων στη μελέτη των γεωχημικών και βιογεωχημικών διεργασιών που επικρατούν στα ειδικότερα φυσικά περιβάλλοντα.

Η παραγωγή καλής ποιότητας τροφίμων και κατ΄ επέκταση η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από την ποιότητα των εδαφών και των υδατικών συστημάτων. Γιαυτό είναι απαραίτητη η εκπαίδευση νέων επιστημόνων στη χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθοδολογιών που αφορούν στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στους χώρους παραγωγής τροφίμων (π.χ. εδάφη και υδατικά συστήματα) και στην αξιολόγηση της ποιότητάς τους.

Οι καταναλωτικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας έχουν οδηγήσει στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων στερών και υγρών τοξικών αποβλήτων, η διαχείριση των οποίων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Για την ασφαλή διαχείρισή τους είναι απαραίτητη η γνώση των χημικών χαρακτηριστικών τους καθώς και η συμπεριφορά και τύχη των συστατικών τους όταν αυτά βρεθούν κάτω από διάφορες συνθήκες σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Για την ασφαλή πρόγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την παρουσία στερεών τοξικών αποβλήτων στα διάφορα περιβάλλοντα είναι απαραίτητη η προσομοίωση των συνθηκών που επικρατούν σε διάφορα περιβάλλοντα στο Εργαστήριο.

Προβλέπεται η εκπαίδευση των φοιτητών: (α) σε μεθοδολογίες εκτίμησης των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν σε διάφορα περιβάλλοντα, (β) σε μεθοδολογίες προσομοίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες βρίσκονται συνήθως τοξικά στερεά απόβλητα στο περιβάλλον και στον καθορισμό της συμπεριφοράς των συστατικών τους, και (γ) σε μεθοδολογίες εξυγίανσης διαφόρων περιβαλλόντων και απορρύπανσης .

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Στην κατεύθυνση αυτή το πρόγραμμαπεριλαμβάνει 7 υποχρεωτικά μαθήματα και ένα μάθημα επιλογής στο 2ο εξάμηνο σπουδών. Επίσης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν εργαστηριακές ασκήσεις υπαίθρου στα τέλη των δυο εξαμήνων. Τα μαθήματα “Περιβαλλοντική Γεωχημεία (Βιογεωχημεία-Χημική Ωκεανογραφία)” και “Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από την Εκμετάλλευση Ορυκτών Πρώτων Υλών” θα διδαχθούν σε συνδιδασκαλία με την Κατεύθυνση των Ορυκτών Πρώτων Υλών και Περιβάλλοντος.

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Περιβαλλοντική Γεωχημεία (Βιογεωχημεία-Χημική Ωκεανογραφία)

 

Χημεία της Ατμόσφαιρας

 

Ιατρική Γεωχημεία

 

Άργιλοι και Περιβάλλον

 

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Γεωχημικές Εφαρμογές στη Διαχείριση Εδαφών και Απόβλητων

Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη

Βιολογική Ωκεανογραφία

Αποκατάσταση Τοπίου και Περιβάλλοντος

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από την Εκμετάλλευση Ορυκτών Πρώτων Υλών

Επιπτώσεις του Περιβάλλοντος στους Δομικούς Λίθους των Σύγχρονων Κατασκευών και των Αρχαίων Μνημείων

Γ’& Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διατριβή Ειδίκευσης

Διευθυντής Σωτήριος Κοκκάλας, Καθηγητής
Γραφείο 118
Τηλέφωνο (+30) 2610 99 6274
E-mail skokalas_at_upatras.gr

Στον Τοµέα υπάρχουν και λειτουργούν οι ακόλουθες θεσµοθετηµένες Εργαστηριακές Μονάδες:

Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας

Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας

Ιδρύθηκε το 1990, Φ.Ε.Κ. 61/10.4.1990

ιστοσελίδα

Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας

Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας

Ιδρύθηκε το 1992, Φ.Ε.Κ. 346/26.5.1992

ιστοσελίδα

Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων & Φωτογεωλογίας

Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων & Φωτογεωλογίας

Ιδρύθηκε το 2000, Φ.Ε.Κ. 234/31.10.2000

Ιζηματολογίας

Ιζηματολογίας

Ιδρύθηκε το 2000, Φ.Ε.Κ. 234/31.10.2000

Τεκτονικής Γεωλογίας

Τεκτονικής Γεωλογίας

Ιδρύθηκε το 2000, Φ.Ε.Κ. 234/31.10.2000

Διευθυντής Δημήτρης Παπούλης, Καθηγητής
Γραφείο 203
Τηλέφωνο (+30) 2610 99 7710
E-mail
papoulis_at_upatras.gr

Στον Τοµέα υπάρχουν και λειτουργούν οι ακόλουθες θεσµοθετηµένες Εργαστηριακές Μονάδες καθώς και μια ερευνητική ομάδα:

 

Εφαρμοσμένης Γεωχημείας

Εφαρμοσμένης Γεωχημείας

Ιδρύθηκε το 1991, Φ.Ε.Κ. 172/13.11.1991

ιστοσελίδα

Κοιτασματολογίας

Κοιτασματολογίας

Ιδρύθηκε το 1991, Φ.Ε.Κ. 172/13.11.1991

ιστοσελίδα

Έρευνας Ορυκτών & Πετρωμάτων

Έρευνας Ορυκτών & Πετρωμάτων

Ιδρύθηκε το 1991, Φ.Ε.Κ. 172/13.11.1991

ιστοσελίδα

Εφαρμοσμένης Ορυκτολογίας

Εφαρμοσμένης Ορυκτολογίας

Ιδρύθηκε το 1992, Φ.Ε.Κ. 346/26.5.1992

ιστοσελίδα

Ερευνητική Ομάδα Ενεργειακών Πρώτων Υλών

Ερευνητική Ομάδα Ενεργειακών Πρώτων Υλών

ιστοσελίδα

Εργαστήριο Περιθλασιμετρίας Ακτίνων Χ (Οριζόντια Δομή)

Εργαστήριο Περιθλασιμετρίας Ακτίνων Χ (Οριζόντια Δομή)

Ερευνητική Ομάδα

Ερευνητική Ομάδα "ΚΕΡΑΜΟΣ"

ιστοσελίδα

Διευθυντής Νικόλαος Δεπούντης, Επίκουρος Καθηγητής
Γραφείο 102
Τηλέφωνο (+30) 2610 99 7715
E-mail ndepountis_at_upatras.gr

Στον Τοµέα υπάρχουν και λειτουργούν οι ακόλουθες θεσµοθετηµένες Εργαστηριακές Μονάδες:

Υδρογεωλογίας

Υδρογεωλογίας

Ιδρύθηκε το 2000 Π.Δ. Φ.Ε.Κ. 234/13.10.2000

ιστοσελίδα

Τεχνικής Γεωλογίας

Τεχνικής Γεωλογίας

Ιδρύθηκε το 2000, Π.Δ. Φ.Ε.Κ. 234/31.10.2000

ιστοσελίδα

Γεωφυσικής

Γεωφυσικής

Ιδρύθηκε το 2000, Π.Δ. Φ.Ε.Κ. 234/31.10.2000

Σεισμολογίας

Σεισμολογίας

Ιδρύθηκε το 2000, Π.Δ. Φ.Ε.Κ. 234/31.10.2000

ιστοσελίδα

Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης

Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης

Ιδρύθηκε το 2019, Φ.Ε.Κ. 2969/19.7.2019, Τεύχος Β'

ιστοσελίδα